Reishi Plus (30 kapsułek) (1)

Reishi Plus (30 kapsułek)

Ładowanie
CENA: 131,10 PLN
za
szt.
Czas wysyłki: 1 dzień
szt.
Ładowanie

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Numer katalogowy: 80331

Reishi Plus Kapsułki

Suplement diety z ekstraktem z grzybków Reishi i sproszkowanymi grzybkami Reishi oraz witaminą C

– Przyczynia się do prawidłowej produkcji kolagenu w celu prawidłowego funkcjonowania naczyń

Krwionośnych - Witamina C przyczynia się do prawidłowej produkcji kolagenu w celu

prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, skóry i zębów

– Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego - Witamina C przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego

– Zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia - Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia

– Przyczynia się do utrzymania zdrowych kości i zębów - Witamina C przyczynia się do prawidłowej produkcji kolagenu w celu prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, skóry i zębów.

– Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym - Witamina C przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym

Reishi jest nazywany w Azji "grzybkiem długowieczności" i ma tam już długą tradycję. Aż do XX wieku znany był tylko w Chinach, Japonii oraz Korei, jednak obecnie budzi zainteresowanie na Zachodzie i w świecie nauki.

Grzybek Reishi, nazywany również „lakownicą lśniącą”, jest znany w chińskiej medycynie naturalnej od
4000 lat. Już przed wiekami Chińczycy wiedzieli, jak pozytywny ma wpływ na równowagę organizmu,
która jest najważniejsza dla stabilnego zdrowia.

Reishi jest saprofitem, czyli grzybem rosnącym na obumarłych drzewach. Występuje na pniach oraz
korzeniach dębów i buków czerwonych, odżywiając się dzięki ich materii. Przez wiele lat dostępne były
tylko dziko żyjące grzybki, a znalezienie „ling zhi” uznawano za szczęśliwe wydarzenie i dobry omen.
Dopiero w latach 70-tych opracowano metodę, dzięki której można uprawiać Reishi na całym świecie.
W produkcie Reishi wykorzystujemy zarówno ekstrakt z grzybków Reishi, jak również sproszkowane
grzybki Reishi, które zawierają liczne minerały takie jak żelazo, magnez, wapń, cynk i miedź oraz
witaminy. Reishi jest również bogate w polisacharydy, triterpeny i german. Najważniejsze substancje
zawarte w Reishi to rozpuszczalne w wodzie polisacharydy, przede wszystkim betaglukany, heterobeta-
glukany oraz kwasy ganoderowe. Reishi zawiera także białko i aminokwasy.

Dzienna porcja Reishi Plus pokrywa 75% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Produkt wegański,
nie zawiera laktozy ani glutenu, bez składników modyfikowanych genetycznie.

Zawartość: 15,2 g / 30 kapsułek

Składniki: ekstrakt z grzybków Reishi (48%), sproszkowane grzybki Reishi (20%), osłona kapsułki (hydroksypropylometyloceluloza), witamina C (12%), substancja przeciwzbrylająca )sole magnezowe kwasów tłuszczowych), barwnik (dwutlenek tytanu).

Składniki odżywcze

w 100 g

w dziennej porcji (1 kapsułka)

% RWS*

Witamina C

12 g

60 mg

75%

Ekstrakt z grzybków Reishi

48 g

240 mg

**

Sproszkowane grzybki Reishi

20 g

100 mg

**

*RWS =  referencyjna wartość spożycia zgodniez rozporządzeniem UE nr 1169/2011

**nie określono RWS

Sposób stosowania: 1 kapsułka raz dziennie

Ostrzeżenie: nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciagu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej i zbilansowanej diety, która wraz ze zdrowym trybem życia ma duże znaczenie. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci. Opakowanie przechowywać dobrze zamknięte, w suchym miejscu o temperaturze pokojowej.

Producent: LR Health & Beauty Systems GmbH, 59215 Ahlen, Niemcy; www.Lrworld.com

Importer: LR Health & Beauty Systems Sp. z o.o., ul. Hutnicza 6, 40-241 Katowice

Ganoderma lucidum albo Lakownica żółtawa (lśniąca) to grzyb stosowany w krajach Orientu już od ponad 4000 lat. W Japonii nazywają go Reishi lub Mannetake, co oznacza „10 000-letni grzyb”, w Chinach i w Korei jest znany jako Ling Zhi lub Ling Chu — „grzyb nieśmiertelności". Wiele innych kultur poznało jego dobre właściwości. Rzymianie uważali go za „pokarm bogów”, w Egipcie wierzyli, że jest „darem boga Ozyrysa", a w Chinach uważali go za „eliksir życia”. Pierwsza pisemna wzmianka o jego działaniach datowana jest na okres władania dynastii Han (25 — 220 n.e., w tym także nadanie nazwy Ling zhi). W tych dokumentach, jego stosowanie było powiązane z dobrym humorem, długim życiem w zdrowiu i szczęściu. Gatunek Ganoderma (P. A. Karsten, 1881) obejmuje kilka rodzajów, z których największym zainteresowaniem cieszy się Ganoderma lucidum. Jego nazwa ma wyjaśnienie w kilku językach. „Ganos” pochodzi z greckiego i oznacza „jasny,błyszczący, świecący” a „derma” to „skóra. Słowo „Lucidum” pochodzi z języka łacińskiego i oznacza "jasny, błyszczący”, co odpowiada nazwie Lakownica lśniąca.

Świat nauki zainteresował się Reishi w latach 60-tych ubiegłego wieku. Problematyczność badań polegała na niedostatecznej ilości standaryzowanych produktów do badań eksperymentalnych. Dopiero dzięki wynikom badań japońskiego badacza Yukio Naoi z Kyoto University z roku 1971 o sposobie uprawy tego grzyba, przez ostatnie dziesięciolecia udało się zwiększyć jego produkcję ponad dziesięciokrotnie. (...)

Reishi jest miękkim, kruchym, płaskim grzybem o obłym kształcie z błyszczącą skórką i małymi porami na spodzie, przez które uwalniane są zarodniki. Najbardziej znana jest odmiana w kolorze czerwonym. Jej domem są wschodnioazjatyckie lasy jodłowe. W Ameryce Północnej i Południowej, w Afryce, w Europie a także w Amazonii rośnie jako saprofit na pniach drzew liściastych, głównie klonów. Ponieważ rośnie tylkona 1 z 10 000 drzew, znalezienie tego grzyba dziko rosnącego w naturze to wielka rzadkość. Do użytku komercyjnego uprawia się go we wnętrzach, w sterylnych warunkach lub na zewnątrz zaszczepionego do pni drzew. Ze względu na jego gorzki smak nie można z niego po prostu ugotować zupy, ale stosuje się go w formie nalewek, wysuszonego proszku lub kapsułek.

Reishi wytwarza grupę substancji — triterpenów (nazwa pochodzi od znanej każdemu terpentyny),  związków organicznych, które są podstawą budowy każdego żywego tworu. Powstają z nich hormony steroidowe i należy do nich np. witamina A. Są podstawowym składnikiem olejków esencjonalnych
dodawanych do środków spożywczych, do perfum lub też są wykorzystywane w aromaterapii. Poprzez chemiczną modyfikację triterpenów powstają trójterpenoidy a z nich kwasy ganoderenowe. Podobnie jak inne grzyby tak i Reishi jest bogaty w polisacharydy, które tworzą ponad 57% masy suchej.
Są złożone z molekuł glukozy wzajemnie powiązanych w łańcuchy o różnej długości, za pomocą wiązania B-glikozydowego (stąd nazwa „beta-glukany”).

Badania przyniosły informacje o tym, że w porównaniu z rozpuszczalnymi 1,3/1,4-B-glukanami, najaktywniejszymi formami o wyższej aktywności biologicznej są nierozpuszczalne tzw. 1,3/1,6-B-glukany (są podstawą niektórych suplementów na bazie drożdży piekarniczych). Do innych składników należą: lanostan, mannitol, polifenole, kumaryny, proteiny, laktony, witaminy grupy B i C, miedź, cynk, mangan, potas i magnez.

Na podstawie artykułu MUDr. Toma3a Kampe „Date si Reishi?”

Zawartość:: 30 kapsułek
Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Ładowanie